Hieronder vind je ervaringen van studerende tennissers bij TAM. Zij vertellen alle ins-and-0uts over hoe het is om student te zijn en om te tennissen bij TAM.

Lotus Wilting (21) zit voor het vierde jaar bij TAM en heeft daarin ook altijd competitie gespeeld voor TAM. Komende voorjaarscompetitie zal ze uitkomen voor TAM 3 in de 3e klasse. Naast dat ze actief is geweest binnen TAM, is ze ook lid van Albertus Magnus, waar TAM een subvereniging van is. Ze schrijft in dit verhaal over haar tijd bij TAM in combinatie met de studententijd bij Albertus Magnus.

Voor mij stond het al sinds ik me kan herinneren vast dat ik lid zou worden bij TAM als ik in Groningen zou gaan studeren.

Van de sfeer bij TAM had ik al aardig wat meegekregen in mijn competitiejaren bij DLTC Drachten. Toen ik in 2017 begon met studeren heb ik me meteen ingeschreven. Tegelijkertijd werd ik lid van Albertus Magnus. Het was een druk eerste jaar, maar een van de leukste jaren van mijn leven. Ondanks mijn hoge verwachtingen, stelde TAM niet teleur. Ik heb veel getraind, competitie gespeeld in een super leuk team en een paar van mijn beste vrienden leren kennen.

TAM en Albertus zijn voor mij altijd goed te combineren geweest. Ik trainde op dinsdagmiddag en donderdagavond om vervolgens aan te sluiten op huis- en dispuutsavond. Mijn clubgenootjes waren, niet geheel toevallig, ook bijna allemaal lid van TAM. Af en toe vierden we dan ook een clubavond op het Haarhuisje.

Omdat TAM zo’n toegankelijke vereniging is en er weinig verplichtingen zijn, kan je net zo actief worden als je zelf wil. Wil je alleen tennissen? Dan is de selectie een gezellige groep waar je je snel thuis zal voelen. Wil je nog meer mensen leren kennen? Na training gaan we vaak het huisje in om te beerpongen en drinken we samen nog een biertje!

Lars Eltingh is inmiddels 5ejaars TAMmer en komt uit in het 4e team gemengd op zondag. Voordat hij in Groningen kwam studeren speelde hij bij TV Epe.  Naast TAMmer is hij ook lid van Albertus Magnus, de grootste studentenvereniging van Groningen. 

Op het moment van schrijven is het alweer 2,5 jaar geleden dat ik me inschreef bij de mooiste tennisvereniging van het land. Ik had toen al 2 jaar niet getennist, en ik zocht naar een leuke sport die ik goed kon combineren met mijn studie. En via een paar oudere TAMmers die ik kende van thuis had ik gehoord dat het bij TAM met zowel het tennis als de gezelligheid wel goed zat. Toen ik in de KEI-week bij TAM kwam, was ik om. Het bleek een schot in de roos.

Binnen een aantal weken had ik een nieuwe groep vrienden. In het eerste jaar had ik namelijk het genoegen om samen met 16 anderen de bar te mogen runnen, en trainde ik ook weer fanatiek mee in de selectie. Wat ik leerde in dat eerste jaar is dat de sfeer bij TAM ontzettend inclusief en laagdrempelig is. De hoeveelheid activiteiten die op TAM worden georganiseerd, in combinatie met die sfeer, zorgden er echt weer voor dat ik plezier kreeg in het tennissen.  

Daarnaast heb ik mij als lid van de selectie altijd bevoorrecht gevoeld. Uitkomen voor de selectieteams van TAM is fantastisch. Er zijn zoveel mogelijkheden om jezelf als tennisser, maar ook als persoon, te ontwikkelen bij TAM. De faciliteiten die geboden worden zijn perfect voor het leven als student en als tennisser. Je kan zelf de juiste balans vinden tussen hard trainen en veel gezelligheid, en dat is altijd een goede combinatie. De climax, die dit alles samenbrengt, moet dan ook wel TAM Open zijn. Al je maten zijn op het park en je speelt hopelijk zo veel mogelijk potjes. Toen ik die week voor het eerst mee maakte wist ik dat het zijn van een TAMmer echt iets moois is.

Met TAMsche groet,

Lars Eltingh

Frank Schmitz (44) is na een zeer actief studentenleven bij onder andere Mesacosa, de studentenvereniging van de ALO in Groningen, werkzaam bij Gemeente Smallingerland. Al ruim 17 jaar is hij verbonden aan TAM als trainer. Zo is hij zeer betrokken geweest bij de invoering en naleving van het selectieplan, coachte hij jarenlang de selectieteams, maar staat hij toch bovenal bekend als passievolle aanjager van de selectiegroep in zijn trainingen. Lees hieronder hoe hij het ervaart als trainer bij TAM.

Zien is één en bewust naar handelen is twee. Dit is een belangrijke voorwaarde om een keuze überhaupt te kunnen maken.” Dit geldt voor zoveel dingen. Dit is niet alleen een van mijn vaste aanknopingspunt hoe ik tactisch de puntjes op de I probeer te zetten tijdens de selectietrainingen. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor de keuze die TAM enkele jarengeleden ingeslagen heeft door niet alleen een beleidsplan voor de selectie op te stellen, maar ook de durf te hebben om voor een langere termijn hier commitment voor uit te spreken en ook actief na te gaan streven. In mijn tijd was TAM niet de hoogst spelende studententennisvereniging van Groningen. TAM deed ‘leuk mee’. Zij zagen dat de top op zijn retour was bij de concullega vereniging. Daar mede door het gemis aan commitment en het actief naleven en- streven van een gezamenlijk doel. Als je geen doelen stelt, dan ben je een stuurloos schip. Toen ik aantrad als trainer bij het sportcentrum, merkte ik dat TAM vanuit de groep het meeste uitsprak ‘meer’ te willen.

De groep wilde echt er sportief alles uit halen wat mogelijk is, maar dan wel gecombineerd met een gezonde dosis studentenleven. Dit is een erg belangrijke en leuke fase in ieders leven, dat simpelweg van invloed is op wat sportief (nog) mogelijk is. Het training geven aan een groep studentenselectiespelers is dan ook echt een vak apart. Als trainer weet ik wat vele selectiespelers als basis mee hebben gekregen en daarmee ook wat niet! Met deze aanknopingspunten zijn we bij TAM gaan trainen om onze gemeenschappelijke doelen na te gaan jagen. En met succes! Zodoende is het ons gelukt om, zonder te betalen, op eigen kracht de unieke prestatie neer te zetten om de eerste klasse te bereiken in de gemengde zondagcompetitie. Iets wat iedereen van buitenaf voor onmogelijk achtte, heeft TAM gehaald. Dit kan alleen werken als je er gezamenlijk in geloofd, het ZIET dat het kan en er bewust voor KIEST het met elkaar te willen gaan halen vanuit een gezamenlijk commitment.. Dat is wat TAM onder anderen zo mooi maakt. Het wordt uitgesproken en nageleefd! En mijn lijfspreuk komt bij TAM zodoende ook volledig tot zijn recht: “It’s not the destination, it’s the journey!” Kom bij TAM spelen als je deel uit wilt maken van die gezamenlijk ‘journey’ bij TAM!” ZIE dat het bij TAM kan, en KIES voor TAM!

Tot op de dag van vandaag zet Frank zich nog steeds in voor TAM. Al deze inzet is in 2018 beloond door Frank de titel te geven als ‘lid van verdienste’.

Rixt van der Werff is 18 jaar oud en woont nog in Beetsterzwaag. Ze studeert Rechten aan de Hanzehogeschool en is 1ejaars lid van TAM. Daardoor heeft ze in deze bijzondere tijd nog niet heel veel kunnen meemaken van de vereniging, maar dat wil ze de komende tijd natuurlijk graag inhalen. Hieronder haar bevindingen over het eerste half jaar bij TAM.

Ik ben nu eerstejaars bij TAM en train dus sinds een aantal maanden bij de selectie. Ik kende TAM al vanuit eerdere ontmoetingen met mijn vorige competitie en club. Daarin viel me echt op hoe sterk TAM samen staat en hoe gemotiveerd de spelers zijn, letterlijk 1 team 1 taak.

De aanleiding om naar TAM te gaan kwam doordat ik ging studeren en ik graag weer het tennis wilde oppakken. Om daar een combinatie in te vinden was erg lastig en dus was TAM de ideale optie! TAM zorgt ervoor dat je naast een hoog tennisniveau ook tijd hebt om te studeren.

Het niveau van de selectie is redelijk hoog. Er is veel variatie in spelsoorten wat het extra leuk maakt, daardoor heb je namelijk veel afwisseling en leer je ook omgaan met alle verschillende speelstijlen. Wel zijn er natuurlijk wat verschillen onderling maar dat maakt een training juist interessant, als je namelijk constant betere spelers tegenover je hebt, betekent dat niet gelijk dat je daardoor vooruit gaat. Sommigen hebben meer aan spelers die net wat minder spelen zodat ze daar hun kwaliteiten beter kunnen laten zien. Met die afwisseling erin is de training erg gevarieerd en van goed niveau.

Ik wil graag door middel van TAM weer terugtreden op het hoge niveau, ik ben er een tijdje uit geweest vanwege privé omstandigheden en TAM is de perfecte plek om weer een goede basis te krijgen. Ik wil dit jaar ook gelijk gewoon weer voor die hoofdklasse gaan! Ik denk dat we dat zeker kunnen als team.

TAM zorgt ervoor dat ik naast mijn studie sowieso twee keer in de week kan trainen (en meer als je dat wil). Je ontmoet nieuwe leuke mensen, helaas heb ik de leuke feestjes nog niet mee mogen maken, maar kan niet wachten om het echte clubgevoel te krijgen. TAM zorgt voor leuke activiteiten en je kan je toevoegen aan allemaal verschillende commissies, het is maar net wat jijzelf het leukste vindt! Ik ben zeker van plan om in de komende jaren ook deel te nemen aan de commissies, alleen doe ik dat het liefst op het moment dat we weer alle activiteiten uit kunnen voeren.

Ik ben ontzettend blij dat ik lid ben bij TAM en kan niet wachten tot we echt weer volledig van start kunnen! GO TC BOO

Casper Room (22) speelt voor het 3e jaar bij TAM en heeft in al die jaren in TAM 2 gespeeld (2e klasse gemengd zondag). Hij studeert Vastgoed & Makelaardij aan de Hanzehogeschool en is opgegroeid in Groningen, hij speelde dan ook voordat hij bij TAM kwam bij Cream Crackers. Naast lid van de selectie heeft hij ook al veel binnen commissies gedaan voor de vereniging, om zo nog meer mensen te leren kennen. In dit verhaal vertelt hij over TAM en haar selectie. 

Toen ik ongeveer 16 was, ben ik begonnen met het spelen van toernooien voor volwassenen (daarvoor altijd jeugdtoernooien gespeeld). Tijdens de zomer speelde ik dan ook vaak de toernooien van TAM, Veracket en GSTC. Deze toernooien waren dicht bij huis en er was natuurlijk altijd een mooi sfeertje. Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik met TAM in aanraking ben gekomen en daarna ben ik ook gaan nadenken om bij één van de studententennisverenigingen lid te worden. De afweging destijds was tussen TAM en Veracket. Ik wilde graag op hoog niveau blijven tennissen, maar daarnaast was ik ook op zoek naar gezelligheid en mooie feestjes. Destijds had Veracket nog best een brede en sterke selectie, vergelijkbaar met TAM, dus daar heb ik mijn keuze niet op gebaseerd. Tijdens toernooien in de zomer van 2018 heb ik het één en ander gepraat met zowel TAMmers als Veracketeers en daar kwam toch wel duidelijk naar voren dat de sfeer bij TAM en onder TAMmers mij meer aansprak. Een gesprek met Felix Lebbink (hij zat toen in zijn laatste week als bestuur) heeft mij definitief overgehaald om naar TAM te komen. Een besluit waar ik zeker geen spijt van heb.

Het niveau van de selectie is ten eerste namelijk erg sterk. Veel spelers hebben tijdens hun jeugd erg veel getennist en ook landelijk meegedraaid bij de top van hun leeftijd. Het niveau loopt van goede 4 spelers tot veel niveau 2 spelers. Erg mooi dat we bij TAM de mogelijkheid hebben om op dit niveau te kunnen trainen.

Ten tweede heeft TAM met Paul van Lier en Frank Schmitz twee ervaren en goede trainers die altijd zeer gemotiveerd lesgeven en het beste uit onszelf laten halen. De driehoeksverhouding tussen de trainers, de motivator en de spelers werkt erg fijn. Op deze manier wordt altijd goed duidelijk gemaakt wat van elkaar verwacht wordt en ook wat de doelen zijn van de spelers, en of deze haalbaar zijn. Daarnaast wordt elk jaar het selectieweekend georganiseerd wat niet alleen leuk is, maar ook erg goed voor de teambuilding is. De selectie heeft tijdens de competitie ook de mogelijkheid om gecoacht te worden. De één vindt dat heel fijn, voor de ander hoeft het misschien niet, maar het is in ieder geval heel fijn dat de optie er is. Last but not least zijn de faciliteiten bij TAM dik in orde, we kunnen het hele jaar door trainen en krijgen regelmatig nieuwe ballen.

Ik hoop vooral dat alles weer zo snel mogelijk wordt zoals het was, dat we elkaar hard kunnen aanmoedigen tijdens de competitie en daarna natuurlijk nog ’t Haarhuisje in mogen als afsluiter. Kom bij TAM als je houdt van tennis, feesten en partijen, maar zeker ook als je nu een jaar of 16 à 17 bent en je merkt dat je de tennistop niet gaat halen. Op hoog niveau je passie kunnen blijven uitoefenen en daarnaast nog een geweldige studententijd beleven, een betere plek voor deze combinatie is in Nederland niet te vinden.

Job van Eijk heeft vele jaren voor TAM gespeeld en wist zich van het derde team naar TAM 1 te spelen! Voorheen speelde hij bij Tepci in Apeldoorn. In onderstaand verhaal vertelt hij hoe hij kennismaakte met TAM en hoe zijn keuze tot stand kwam.

Een paar jaar geleden las ik in ‘Tennis Magazine’ over de hoogst spelende studentenvereniging in Nederland: TAM in Groningen. Ik wist toen al dat ik daar in mijn studententijd graag wilde spelen. Ik was echter 15 en dat doel was nog ver weg, maar in mijn laatste jaar middelbare school ging ik over naar 6 gymnasium en vond ik het tijd om kennis te maken met de club.

Ik ben in de eerste week van juli naar TAM Open gegaan om te kijken of ik de club leuk vond en natuurlijk om wat punten te halen. Vanaf het eerste moment voelde ik mij er thuis. Er hangt een geweldige sfeer en alle mensen zijn ontzettend aardig, open en gastvrij. Woensdagmiddag je punten halen en woensdagavond naborrelen in de jacuzzi met de wedstrijdleiding, mooi toch?

Na 7 dagen veel tennis en veel gezelligheid maakte ik destijds de terugtocht weer richting Apeldoorn. Gelukkig was er een paar maanden later het NK Minitennis, en kon ik weer genieten van een weekend gezelligheid op TAM!

Nina de Haan is derdejaars TAMmer. Hiervoor heeft ze gespeeld bij Cream Crackers, onze concurrent in de stad. Naast het tennissen doet ze de studie Rechten. 

Afgelopen jaar toen ik mijn gymnasium in Groningen had afgerond moest ik een keuze maken waar ik wilde gaan studeren. Naast school was ik altijd al veel bezig geweest met tennis. Een goede tennisclub vinden om naast mijn studie te gaan spelen  was dus een belangrijk punt voor mij. Na verschillende steden en universiteiten te hebben bezocht kwam het er uiteindelijk op neer dat ik in Groningen wilde blijven. De keuze voor TAM was toen ook snel gemaakt. Ik had al veel goede verhalen over TAM gehoord van mijn broer en wist dan ook zeker dat ik aankomend jaar in de paarse kleuren van TAM op de baan wilde gaan staan tijdens trainingen en competitie. Dit was geen slechte keuze, want naast de hoogst spelende studenten tennisvereniging van Nederland is TAM ook zeker één van de gezelligste! Voor de training lekker samen eten en na de training gezellig samen een biertje. Wat wil je nog meer?

Ingmar Scholte is al jaren lid van TAM en daarnaast heel betrokken en actief binnen de vereniging. Hij heeft een jaar lang de bestuursfunctie motivator bekleed en is daarna jarenlang praeses van het Algemeen Bestuur geweest. Daarnaast speelt Ingmar al meerdere jaren in TC BOO en heeft hij ook les gegeven als verenigingstrainer van TAM. Hieronder lees je zijn ervaring bij TAM (geschreven in het jaar 2015-2016).

In 2010 speelde ik op 15-jarige leeftijd mijn eerste TAM Open. Het was één van mijn eerste A-toernooien en ik voelde me gelijk welkom. Het jaar daarna schreef ik me vanzelfsprekend weer in en dat was ook het jaar dat ik overging naar 6vwo waardoor mijn studiekeuze steeds dichterbij kwam. Ik wist dat TAM de hoogst spelende studentenvereniging was en daardoor was eigenlijk de keuze van de studentenstad snel gemaakt. Alleen nog een studie vinden..;)

In mijn eerste jaar heb ik ervoor gekozen om de focus eerst op studie en tennis te leggen en heb daardoor eigenlijk alleen maar (met veel plezier) getraind bij TAM. Ik vond echt dat we een geweldige selectie hadden waarbij iedereen met elkaar goed kon opschieten, waardoor de trainingen altijd goed waren.

Aan het eind van dat jaar heb ik meer kennisgemaakt met de sociale kant die TAM te bieden heeft. Mooie feestjes zoals de opening van het nieuwe huisje, afsluiting van de competitie (terwijl ik zelf niet eens competitie speelde bij TAM) en natuurlijk het TAM open. Ook ben ik meegegaan naar het ABN AMRO toernooi en Roland Garros,  echt geweldig om dat meegemaakt te hebben!

Sinds vorig jaar ben ik me  veel meer in gaan zetten voor TAM. Ik heb de NRT functie binnen het TAM Open gedaan en was Praeses van de commissie die het NK-Minitennis organiseerde. Vorig jaar heb ik ook besloten om competitie te gaan spelen voor TAM. Ondanks dat ik ergens anders 1e klasse kon spelen heb ik toch gekozen voor TAM, puur voor de gezelligheid en het enthousiasme tijdens de competitie. Dat maakt voor mij TAM echt one of a kind!

Momenteel zit ik ook in het bestuur van TAM als Motivator. Dit is echt een unieke ervaring die ik iedereen kan aanraden. Het is niet alleen leerzaam, je bouwt er ook vriendschappen mee op en je leert heel veel mensen kennen.

Zo zie je dat TAM echt een veelzijdige vereniging is. Het heeft voor iedere tennisser wat te bieden en het is echt een geweldige aanvulling op je studententijd!

Mirte de Bakker (31) is ondanks haar leeftijd drie jaar lid geweest bij TAM en vanaf januari 2021 helaas niet meer op de vereniging te bewonderen. Ze heeft in die jaren in TC BOO gespeeld, samen met Daniëlle, Job, Ingmar en Koen gingen ze de strijd aan in de hoofdklasse. Lees hieronder hoe zij het heeft ervaren bij TAM.

In september 2018 ben ik naar het hoge noorden verhuisd na jaren gewoond te hebben in Utrecht en Rotterdam. Groningen was dan ook een volledig nieuwe ervaring voor mij. Een ding kende ik al wel uit Groningen: TAM. Binnen de tenniswereld is TAM ook in het zuiden bekend, voornamelijk als de gekke studenten die volledig in het oranje jaar in jaar uit het Davis Cup team naar de overwinning schreeuwen maar zeker ook als een van de hoogst spelende studenten tennis clubs.

Die gezelligheid is er ook als ik elke dinsdag en donderdagavond bij TAM op de tennisbaan sta. Het is ongelooflijk mooi om met een grote groep studenten te trainen om daarna, als je wilt, te blijven hangen op de club. Naarmate we meer richting de competitie gaan (één van de hoogtepunten van het jaar, naast natuurlijk de clubkampioenschappen, NRT toernooi en NK mini) komt daar voor de selectie op zondag nog het sparren bij en een aantal conditietrainingen. Alles om een top voorbereiding te hebben op de competitie zodat we met z’n allen kunnen vlammen.

Ben je op zoek naar een plek om al je energie kwijt te kunnen, op de tennisbaan, met een leuke groep studenten dat een mooie aanvulling is op je studie dan zou ik zeker bij TAM komen kijken.